Menu

Workshops


Vertellen voor een groep is heel wat anders dan eindeloos slijpen aan een tekst. Ik bakte er eerst niks van. Maar omdat ik jarenlang in een internationaal bedrijf werkte, moest ik speeches houden in het Nederlands, Engels en Duits. Ik was zelfs een keer dagvoorzitter voor 140 mensen uit zeven werelddelen. Hoe meer ik het deed, hoe leuker ik het vond en hoe makkelijker het ging. Na het uitkomen van Wat niemand ziet was het spannend of het ook zou lukken in de schoolklassen die ik bezocht. Het lukte. Sterker, het werd een feest.

Werkstijl

Tijdens een workshop vind ik het leuk om in een groep het verhaal te laten ontstaan. Daarvoor denk ik kleine oefeningen uit met ballen, testvragen en raadspelletjes, zodat iedereen iets inbrengt, plezier heeft en intussen meer opsteekt dan hij had gedacht. Dat is ook voor mij verrassend. Dan hoor ik nieuwe dingen en leer ik een hoop van de groepen die ik bezoek. Zowel bij kinderen als volwassenen.

Voor kinderen:

 • Op scholen vertel ik graag over mijn boeken. Logisch, ik ben er trots op en maak je het liefst zo enthousiast dat je meteen wilt gaan lezen. Ik neem je daarbij vooral mee op een ontdekkingstocht hoe het boek tot stand kwam: over thema’s en vragen, die je waarschijnlijk meer herkent dan je in eerste instantie zou denken.
  Lessen over Wat niemand ziet zijn voor groep 7 en 8.
  Lessen over Otis zijn voor de klassen 2 t/m 5 van het VO.
 • Uiteraard kan ik één les of een aantal lessen creatief schrijven verzorgen. Via voorbeelden uit jeugdliteratuur en films en door opdrachtjes leer je over onderwerpskeuze, personages, fantaseren, plot en het overwinnen van kromme zinnen.
 • Ook geef ik de workshop: Helden en helpers. Hierin leer je over de problemen die nieuwe helden overkomen, over de reis waarmee ze iets vertrouwds moeten loslaten, over tegenstanders en helpers, over stommiteiten en slimme zetten, over de uiteindelijke overwinning en over hoe ze daarna aankijken tegen zichzelf en de wereld. Wanneer ben jij eigenlijk held en wanneer helper?
 • Samen met mijn neef Akke kun je me ook vragen voor een rap-workshop. Daarin leer je zowel samen een stukje rap schrijven als uitvoeren.
 • Ten slotte laat ik me graag verrassen door vragen. Zo wil ik ooit nog eens iets doen over ‘de rijkdom van diversiteit’, ‘armoede’, ‘waarom we zo graag verhalen vertellen en horen’, ‘dromen over wat je wilt kunnen en wie je wilt zijn’, ‘de eiwitten en vitaminen van humor’, ‘vriendschap’ en nog zoveel meer. Nu weet ik nog niet precies hoe ik dat wil aanpakken. Maar door jullie vraag of heel andere vragen kan ik zo maar ineens de belangrijkste bouwsteen hebben om een mooie les(serie) te maken. Daag me maar uit!
  Wil je me uitnodigen op school, in de bibliotheek of boekhandel? Neem dan contact op met De Schrijverscentrale.

Voor volwassenen:

 • Op 22 november geef ik samen met Bernd Jansen en Archell Thompson de workshop Helden en helpers. Kijk hier voor meer informatie.
 • Verder ontwikkel ik op dit moment samen met anderen de training Held in je eigen verhaal. Daarin onderzoeken we wat verhalen betekenen in ieders leven en welke keuzes je hebt in de verhalen die je over jezelf vertelt. Je raakt geïnspireerd door de reis van de held en datgene wat de held allemaal moet doen voordat hij slaagt in zijn missie. Wat heeft een held eigenlijk in zijn rugzak? En hoe is het om zelf held te zijn in je eigen verhaal? Wat heb je daarvoor nodig en welke ballast gooi je het beste overboord?
  Deze maatwerktraining is bedoeld voor mensen die met jongeren werken en voor mensen in organisaties die zich graag laten inspireren door een schrijver die ook tien jaar managementervaring in zijn rugzak heeft.