Menu

Een leven lang dromen


Mijn opa was banketbakker: bijna zijn hele leven maakte hij soezen en taarten en was hij een tovenaar met marsepein en chocola. Dat was toen. Laatst las ik namelijk ergens dat de kinderen die nu op school zitten elf keer in hun leven een andere baan zullen hebben. Elf verschillende werklevens! Dat betekent dus dat je op school en tijdens je studie vooral zou moeten leren hoe je het allerbest steeds nieuwe dingen leert. Oké, sommige banen zullen op elkaar lijken. Maar misschien werk je later ook wel in zeer verschillende beroepen, waarvan er een paar nog niet eens bestaan. Hoe zat dat bij mij?

Waarvan droomde ik?

Natuurlijk wilde ik dokter worden, uitvinder, psycholoog en advocaat om arme mensen te helpen. En hockeyer in het Nederlands team, want als ik niet ergens op een veld kon staan, oefende ik thuis met een stick, een bal en een prullenbak als doel. ’s Avonds in bed droomde ik ervan hoe ik een fabriek zou opzetten: met wat precies zou ik later wel verzinnen. Ook wilde ik acteur worden, zeker toen ik op school had geproefd hoe het is om op een podium te staan en in de huid van iemand anders te kruipen. Of was ik liever zanger in een band?

Overigens, ik droomde niet alleen over mijn latere leven, maar ook over andere levens. Hoe zou het zijn om een dag rond te lopen in de Middeleeuwen of mee te varen met de Noormannen? Hoe zou het zijn als ik niet blank was in een rijk land, maar als ik zou wonen onder een golfplaten dak in Johannesburg of zou werken in een fabriek in Bangladesh? En hoe zou het zijn om een meisje te zijn?

Liep het zoals gedroomd?

De toneelschool liet ik links liggen en advocatuur of medicijnen bleek niks voor mij. Ik schreef zo graag toneelstukken en verhalen dat ik een studie koos waarmee ik iedere dag met literatuur bezig kon zijn. Dat werd één grote ontdekkingstocht van geschiedenissen over totaal verschillende mensen van allerlei tijden van over de hele wereld. Intussen schreef ik driftig verder. Maar het werd nog niet helemaal zoals ik wilde, terwijl er ook zo veel andere leuke dingen waren.

Na zes jaar studie en drie jaar freelancen als redacteur werd ik gevraagd om bij een bedrijf te komen werken. Het maakte cosmetica van biologische rozen, lavendel, olijven, sesam en nog honderden planten van overal vandaan. Ik genoot van de verhalen over de teelt en wat onze aankoop betekende voor de levens van mensen in Chili, Marokko of Bulgarije. Voordat ik het wist was ik er directeur. Pas toen dat na tien jaar ophield en ik besloot een tijd te onderzoeken wat ik nu wilde gaan doen, pakte ik het schrijven weer op. Deze keer ging het precies zoals ik wilde. En wat nog mooier was: uitgeverij Leopold wilde mijn boeken graag uitgeven.

Droom ik nog altijd?

Omdat het lastig is van kinderboeken te kunnen leven, heb ik mijn werk als communicatie-adviseur en redacteur weer opgepakt. Zowel daarin als met mijn boeken heb ik nog honderden dromen. Want dromen over later is niet alleen voor kinderen. Zo droom ik dat er van Otis een film wordt gemaakt of dat mijn boeken worden vertaald, zodat mijn niet-Nederlandse vrienden ze ook kunnen lezen. Er is trouwens iets raars met mijn dromen. Veel oude dromen zijn gewoon gebleven: het zijn de dromen over andere levens op voor mij onbekende plekken in Nederland en de wereld. Ik houd van ze. En als ik schrijf heb ik een goede reden om ze eindelijk goed te onderzoeken. Dan voel ik me even zowel schrijver als de personen in mijn verhalen. Want dat is het voordeel van schrijver zijn: je leeft toch een beetje meerdere levens tegelijk.

Flarden

(droom ze maar aan elkaar)

  • 1968, 183, 42, grijs, Utrecht & Nijmegen
  • 1/4 Duits, Colombiaanse vrouw,  2 dochters (3/8 Nederlands, 1/8 Duits, 3/8 Frans en 1/8 Chinees) en 1 Franse dochter
  • m’n vrouw, m’n oma, m’n moeder en m’n zussen (en natuurlijk m’n broertje)
  • mensen, hun dromen, hun problemen, hun creativiteit, hun kracht, hun overeenkomsten en verschillen
  • woorden, geuren, stemmen, gezoem, lichtvallen, kleurschakeringen, schaterlachen, geritsel
  • op mijn laptop op de bank, in een hangmat, in het café, in bed, in bad, in de trein of in het vliegtuig
  • met mensen op straat, in een rij, in een winkel, in de bus, op de fiets, op kantoren, bij een bouwput
  • zowel Messi als Ronaldo, zowel Conte, Simeone en Klopp als Koeman, Guardiola en Ancelotti
  • Bazel, Marrakech, Pipa (Brazilië), Lissabon, Santiago, Sardinië, Cartagena en nog zoveel meer
  • spelen, verwonderen, fantaseren, inspireren, mijmeren en dromen